home
o autorovi
dila
provedeni
ukazky
cd a dvd
galerie
kontakt
kontakt
english
 
  Podrobnosti o díle:
   
  SYMFONIE - APOKALYPSA E dur (jednovětá)
   
 

Již po úspěšné premiéře 1.dílu oratoria Apokalypsa v Kamenické Stráni, která proběhla v březnu roku 2016 v pražském Rudolfinu, navrhnul tehdy dirigent premiéry maestro Manfred Honeck Milošovi Bokovi, jestli by se nedala vypracovat čistě instrumentální verze díla, která by byla snáze proveditelná především z hlediska obsazení. Skladatel se touto myšlenkou začal zabývat sám až v roce 2017, kdy se rozhodl natočit 2.díl Apokalypsy ve verzi pro běžná chrámová provedení, tedy ve zmenšené verzi oproti obrovitému obsazení originální verze. K této myšlence byl povzbuzen úspěšným provedením části 2.dílu Apokalypsy, kterou provedl v Bohosudově již v září roku 2016 a která byla po zvukové stránce plně uspokojivá, přestože se jednalo též o verzi pro běžná chrámová provedení. Autor upravil již v roce 2014 1.díl Apokalypsy pro smyčcový kvartet, takže otázku jisté traskripce tohoto díla již v minulosti řešil. Samozřejmě je kvartetní podoba díla značně zkrácená a upravená oproti originálu. Natočení 2.dílu Apokalypsy v Mostě autora pak definitivně přesvědčilo o možnosti celé dílo takto upravit a tím mu umožnit snadnější provozování. Verze instrumentálně - vokální pro běžná chrámová provedení vynechává Psalm 131.a nepoužívá dětský sbor.K čistě instrumentální verzi pro symfonický orchestr byl skladatel pobídnut hornistou a dirigentem Radkem Baborákem, který si tuto verzi u Boka objednal v roce 2017 pro svá plánovaná provedení v Japonsku.
Autor symfonickou verzi vytvořil na jaře 2018. Oproti originálu tato verze vynechává Psalm 131 a zkracuje i část reprízy. Po instrumentační stránce autor řešil zásadní problém jak transformovat některé vokální vstupy a wagnerovy tuby do běžného orchestru. Jinak se snažil zachovat co nejvíce zvuk originální verze. Vzhledem k menšímu obsazení v žestích jsou všechny verze pro běžná chrámová provedení i čistě symfonická verze extrémně náročné a vypjaté především pro plechové nástroje. Premiéra Symfonie-Apokalypsy E dur se konala v červnu roku 2018 v koncertním sále města Yamagaty za účasti autora. První provedení díla řídil hornista a dirigent Radek Baborák s Yamagata symphony orchestra, který dílo provedl posléze také v Sakatě a Osace, Všechna provedení zaznamenala velký úspěch jak u publika, tak u samotného orchestru.

obsazení: 3 flétny, 2 hoboje, anglický roh, 3 klarinety, 3 fagoty, 4 lesní rohy, 3 trubky, 4 pozouny, tuba, tympány 2 hráči, batterie, harfa, varhany a smyčce

durata: cca 33 min.

 


 

 

 

 

 

copyright: Miloš Bok, všechna práva vyhrazena
webmaster: Petr Postl
design © 2008 Přemysl Havlík