home
o autorovi
dila
provedeni
ukazky
cd a dvd
kontakt
galerie
kontakt
english
 
  Podrobnosti o díle:
   
  Credo fis moll pro sóla, sbor, varhany a orchestr
   
 

Myšlenka zhudebnit nejtransparentnější církevní text v Bokovi zrála delší dobu. Důležitou průpravou pro Credo se mu stala nečekaně první filmová práce Anděl Páně.
V březnu 2006 přistupuje ke kompozici.
Credo fis moll je jistým mezníkem ve skladatelově tvorbě. V zhuštěné podobě v něm shrnul své dosavadní umělecké zkušenosti. Credo je pětatřicetiminutovou sonátovou větou, navazující na velkolepé věty Lisztovy a Brucknerovy. Skladatel zamýšlel dát původně skladbě wagnerovské rozměry, ale z praktických důvodů od toho později upustil. Původně měla být část Et unam Sanctam catholicam rozšířená o okázalé chrámové téma v elgarovském stylu, ale skladatel později od toho upustil hlavně z formálních důvodů. Možná právě proto je ve skladbě mírná nerovnováha mezi expozicí a odlehčenou reprízou. Toto témase později uplatnilo na jiném místě Bokovy tvorby. Ve skladbě je též zakomponována trinitářská symbolika: vrcholy probíhají ve třech vlnách, taktéž vedlejší téma graduje třemi postupy. V textu o Církvi jsou tři podoby : vítězná, trpící a bojující atd. Ve skladbě je ve shodě s církevní tradicí dominantní role smíšeného sboru. Obsazení orchestru je o něco větší, než v běžných dílech, pěvecké i instrumentální party jsou vyhrazeny vynikajícím profesionálům.
Premiéra Creda proběhla na konci května r. 2006, těsně po natočení na CD, v augustiniánském kostele sv. Tomáše v Praze. Sjeli se nejlepší orchestrální síly Českých symfonických sólistů, zpívali VUS Praha a Pardubice. Záštitu nad ním převzal kardinál Miloslav Vlk, což bylo v souvislosti s Bokem poprvé. Koncert, kterému byl přítomen i papežský nuncius nebyl valně navštíven, hudebními kruhy byl přímo ignorován. Credo přesto sklidilo velký úspěch. O natáčení Creda natočil P. Havlík - bývalý Bokův žák a konvertita filmový dokument.

Bezprostředně po premiéře se stal autor obětí nenávistné a fanatické pseudodiskuze na Blogu postebenovské SDH.
Credu i jeho skladateli po těchto bitvách prospěla v roce 2007 příznivá recenze na Čro Vltava od Evy Hazdrové - Kopecké. Klavírní verzi Creda poprvé provedl pianistaVáclav Krahulík v kostele v Bezdědicích v září 2006. Tuto verzi též Krahulík natočil na CD.

obsazení : 3 flétny, 2 hoboje, anglický roh, 3 klarinety, basklarinet, 3 fagoty, 8 lesních rohů, 3 trubky, 3 pozouny, tuba, tympány, baterie, harfa, varhany, smyčce

soli SATB coro SATB
durata cca 35 min.*



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

copyright: Miloš Bok, všechna práva vyhrazena
webmaster: Petr Postl
design © 2008 Přemysl Havlík